Niet-ondersteunde browser.Gebruik een recente browser

Universciné goes Offscreen: Onze 5 uitdagende tips

Klaar om je te laten uitdagen door originele en spannende cinema?! Ook in 2020 schotelt het Brusselse Offscreen festival je weer een hele catalogus cultfilms voor die je alles behalve koud zullen laten. Wij bestelden alvast onze tickets voor de volgende vijf films.

Image may contain: 1 person, text
  • About Endlessness – Roy Andersson

Een nieuwe Roy Andersson?! Meer hebben wij eigenlijk niet nodig om onze comfortabele zetel uit te komen. Niemand weet beter absurdistische humor met groteske maatschappijkritiek te combineren dan de Zweedse grootmeester. Zijn vorige prent A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence won in 2014 de Gouden Leeuw in Venetië dus we hebben lang genoeg gewacht op een waardige opvolger.

 

  • Dogs Don’t Wear Pants – Jukka-Pekka Valkeapää

Dat er soms vreemde dingen uit Finland komen, weten we sinds de overwinning van Lordi op het Eurosongfestival in 2006. En misschien is het best dat we Dogs Don’t Wear Pants van de Finse regisseur Jukka-Pekka Valkeapää met enige voorzichtigheid aankondigen. De film is niet voor de gevoelige zielen onder ons; Protagonist Juha ontwikkelt een sterke bond met zijn dominatrix Mona in een S&M-psychodrama vol slow shots van kettingen, zwepen en bloed.

 

  • Koko-di Koko-da – Johannes Nyholm

Een rouwend koppel verdwaald in een bos en in een tijdloep, een muziekdoos met een angstaanjagende melodie en een Satanisch circustrio zijn slechts een aantal van de elementen die Koko-di Koko-da tot een beklijvende filmervaring zullen maken. Von Triers Antichrist, Funny Games van Haneke en Groundhog Day zijn een aantal referenties die het hoofd binnenschieten, maar de film heeft vooral een eigen sterke visie.

 

  • Monos – Alejandro Landes

Nee, de Colombiaanse film Monos is geen natuurdocumentaire over aapjes, maar wel een indrukwekkend verhaal over een groep guerilla-jongeren die trachten te overleven à la Lord of the Flies. Alejandro Landes slaagt erin door middel van een bruuske montage en overweldigend sound design je mee te nemen naar de Colombiaanse hoogvlakten en jungle waardoor Monos ongetwijfeld een van de meest meeslepende films van het jaar zal worden.

 

  • Vivarium – Lorcan Finnegan

The Twiligth Zone meets Samuel Beckett in een nachtmerrie vol pastelkleuren?! Een betere aanbeveling kan je je moeilijk bedenken. In Vivarium komen Jesse Eisenberg (The Social Network) en Imogen Poots (Green Room) vast te zitten in een vastgoed-wijk totdat ze een zoon hebben grootgebracht. Een must-see van de Ierse regisseur Lorcan Finnegan.

 

Op zoek naar meer cult, slash en gore?!

Onze zwakke maagjes kunnen het niet altijd aan, maar natuurlijk is er veel meer sappigs te vinden op het Offscreen festival. Zo komt de Amerikaanse cult regisseur Jeff Lieberman langs om zijn klassiekers Squirm en Blue Sunshine voor te stellen. Ook ben je welkom op een heuse Beach Horror Party met bijpassende Hawaiiaanse shirts en gaan we Back tot he Future in een retrospectieve over tijdreisfilms.