Niet-ondersteunde browser.Gebruik een recente browser

SPECIAL | Veerle Baetens

Gekend en geliefd was Veerle Baetens al langer in Vlaanderen. Toen ze vorig jaar echter bekroond werd als beste actrice in 'The Broken Circle Breakdown' op de European Film Awards in Berlijn, lijkt haar carrière in een heuse rollercoaster terecht te zijn gekomen. En nu met de huidige Oscarkoorts komt er voor haar wellicht ook een definitieve doorbraak op internationaal niveau. Een van onze topactrices spreidt haar vleugels uit !

Veerle Baetens volgde een musicalopleiding aan het Brussels Hoger Instituut voor Dramatische Kunst. Dit deed ze vier jaar en vervolgde dit met nog twee jaar illustratiekunst. Hierna stapte ze de theaterwereld in. Al snel had ze haar eerste hoofdrol te pakken: ze speelde Pipi Langkous in de gelijknamige musical. Hiermee won ze de Vlaamse Musicalprijs voor Aanstormend Talent als ook de John Kraaijkamp Musical Award in 2005. Na deze mooie prestatie kreeg ze snel andere rollen onder andere in de musicals 'Cabaret', 'Chicago' en 'Cirque De Sade'.

Grote doorbraak

Ze speelde eerst enkele rollen in bekende Vlaamse series als 'Wittekerke' en 'Flikken'. Maar haar echte doorbraak kwam er door de telenovelle 'Sara'. Hier kreeg ze de hoofdrol: een verlegen maar slim meisje dat uitgroeit tot een mooie en succesvolle vrouw. Deze serie was razend populair en won dan ook vele prijzen. Baetens werd beloond voor haar rol tijdens de Vlaamse Televisiesterren van 2008, ze won er de Prijs van Beste Actrice en Populairste Televisiepersoonlijkheid. De telenovelle won de prijs voor Popuairste tv programma.

Stoer !

Na 'Sara' was Veerle klaar voor wat stoerdere rollen. Ze vertolkte de rol van Hannah Maes in de tv serie 'Code 37'. Hannah Maes is een hoofdinspecteur van de Gentse zedenrecherche en niet op haar mondje gevallen. Ze lapt graag de regeltjes aan haar laars en is niet bang om eens wat klappen uit te delen. Door het succes van de tv serie werd er na enkele seizoenen ook een film van gemaakt.

Films

Veerle Baetens breidde haar palmares uit met een resum films. In 'Verlengd Weekend' (2005) speelt ze de vrouw van Koen De Bouw. Het koppel wordt gegijzeld in hun eigen huis. Een jaar later vertolkte ze de rol van Barbara in 'Dennis van Rita' en in 2006 versterkt ze het team van de reddingsseaking als Alexandra (Alex) in 'Windkracht 10'. Enkele jaren later speelt ze een rol in de succesfilm 'Loft' van Erik Van Looy. Een Amerikaanse remake van de succesvolste Belgische film ooit kon niet op zich laten wachten en komt uit in 2014. Ook speelt ze nog een rol in de romantische komedie 'Zot van A' (2010). Momenteel kan je Veerle nog bezig zien in 'Het Vonnis'.

Veerle Baetens en Koen De Bouw in 'Verlengd Weekend'

Veerle Baetens in "Verlengd Weekend"

 

Veerle Baetens en Els Dottermans in 'Dennis van Rita'

Veerle Baetens in "Dennis van Rita"

 

Veerle Baetens in 'Zot van A'

Veerle Baetens in "Zot van A"

 

Veerle Baetens en Kevin Janssens in 'Windkracht 10'

Veerle Baetens in "Windkracht 10"

 

Amerika ?

In 2012 kreeg de actrice opnieuw een hoofdrol, namelijk Elise in 'The Broken Circle Breakdown'. Hier speelt ze de vrouw van Johan Heldenbergh, die in een depressie komt te zitten. De film was een enorm succes in Vlaanderen, maar daar bleef het niet bij. Ook de Amerikanen ontdekten deze film en de prent werd genomineerd voor een Oscar voor Niet-Engelstalige film. Veerle en de rest van de cast trokken, twee jaar na de film, naar Amerika voor de promotie. En ook de Amerikanen spreken vol lof over 'onze' Veerle. Ze tekende intussen een contract bij het agentschap waar ook Al Pacino bij tekende.

Ook muzikaal talent

Naast acteren is Veerle Baetens ook gebeten door muziek. In 2012 bracht haar band Dallas hun eerste album uit: 'Take it all'. Baetens neemt hier de zang voor haar rekening. De groep brengt vooral retro-electro.