Niet-ondersteunde browser.Gebruik een recente browser

SPECIAL | David Cronenberg

David Cronenberg is een Canadees filmregisseur, hij werd geboren in Toronto, Canada in 1943. Hij is gespecialiseerd in het maken van horrorfilms en psychologische thrillers waarin vaak een kritische kijk wordt gegeven op maatschappelijke elementen.

David Cronenberg is een Canadees filmregisseur en is gespecialiseerd in het maken van horrorfilms en psychologische thrillers waarin vaak een kritische kijk wordt gegeven op maatschappelijke elementen.

Cronenberg werd geboren in Toronto, Canada in 1943. Zijn vader was journalist en zijn moeder een pianiste, hijzelf was op jongere leeftijd een zeer goede gitarist. Cronenberg schreef daarnaast ook al graag angstaanjagende kortverhalen, iets wat in zijn latere werk duidelijk te merken is. Hij studeerde aan de Universiteit van Toronto en behaalde een diploma in literatuur.

David Cronenberg begon vanaf 1966 kortfilms, tv-programma's en langspeelfilms te maken. Deze werden zo goed als allemaal lowbudget gemaakt. Door de vrijheid in het filmen, verwierf hij na zijn films 'Shivers' (1975) en 'Rabid' (1977) al snel een cultstatus in het horrorgenre. 

Cronenberg begon aan populariteit te winnen door zijn gedurfde, originele verhalen en de daarbij horende controversiële scènes. Zijn naam werd bekend bij het brede publiek in 1983 door de film 'Videodrome' omdat deze film een kritische kijk gaf op de hedendaagse esthetiek. Zijn film 'The Fly' was een wereldhit die elke filmliefhebber moet gezien hebben. 'Dead Ringers' en 'Naked Lunch' werden toegejuicht door internationale critici. Zijn film 'Crash' (1996) werd bekroond met de Jury Special Prize in Cannes en kreeg een nominatie voor Palme d'Or. 'eXistenZ' (1999) won een Zilveren Beer in Berlijn. In deze films vertelt hij over de moderne mens en de steeds veranderende maatschappij waar mensen zich aan moeten aanpassen. In de films 'Spider' (2002), 'A History of Violence' (2005) en 'Eastern Promises' (2007) gaat het meer over de menselijke tegenstrijdigheden en persoonlijke eigenaardigheden. Deze films worden ook steeds genomineerd voor belangrijke internationale prijzen ( Palme d'Or / Golden Globe).

Bij ons kan u zijn film 'A Dangerous Method' bekijken, met Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Keira Knightley en Vincent Cassel. 

Keira Knightley en Michael Fassbender in 'A Dangerous Method'

Wenen aan de vooravond van WO I. Geïntrigeerd door de uitdaging van een onmogelijke zaak, neemt de gemotiveerde Dr. Carl Jung de onstabiele, maar bevallige Sabina Spielrein onder zijn hoede als patiënt. Gewapend met de methode van zijn leermeester, de gerenommeerde Sigmund Freud gaat Jung aan de slag, maar al snel vallen beide mannen ten prooi aan Sabina’s bekoring en raken ze verstrikt in een web van intriges.

 

Filmografie

 

  • Stereo (1969) 
  • Crimes of the Future (1970) 
  • Shivers (1975) 
  • Dolle (1977) 
  • Fast Company (1979) 
  • The Brood (1979) 
  • Scanners (1981) 
  • Videodrome (1983) 
  • The Dead Zone (1983) 
  • The Fly (1986) 
  • Dead Ringers (1988) 
  • Naked Lunch (1991) 
  • M. Butterfly (1993) 
  • Crash (1996) 
  • eXistenZ (1999) 
  • Spider (2002) 
  • A History of Violence (2005) 
  • Eastern Promises (2007) 
  • A Dangerous Method (2011) 
  • Cosmopolis (2012) 
  • Maps to the Stars (2014)