Niet-ondersteunde browser.Gebruik een recente browser

Shahada : Moslim en zondaar in het Westen

Berlijn. Vandaag. Maryam, Samir en Ismail, zijn drie Duits geboren moslims, wiens waarden, tradities en geloof op de proef gesteld worden door de westerse levensstijl. Drie mensen die een nieuwe weg zoeken om te weten wie ze zijn en waarin ze geloven. De titel van de film verwijst naar de eerste pijler van de Islam : shahada, de geloofsbelijdenis. Shahada betekent ‘een weg kiezen’. De drie jongeren worstelen, elk op hun manier, om de goede weg te vinden en zo volgens hun geloof en waarden te kunnen leven.

Vele recente producties interesseren zich voor de situatie van moslims in het Westen. Maar de jonge Duitse filmmaker Burhan Qurbani geeft niet de indruk om zich te laten gaan in thema’s die momenteel “in” zijn. Met zijn personages die door zware zonden vervolgd worden tot in het diepste van hun geweten, geeft hij ons een diverse en genuanceerde beschrijving van de Berlijnse moslims, van de Nigeriaan tot de Bosniër, van de fundamentalist tot de gematigde. Daarbij is het een film over mensen in crisis met zichzelf en niet zozeer een film over godsdienst. "Shahada" maakt deel uit van een reeks kritisch toegejuichte Duitse films die culturele stereotypen uitdagen en de moeilijkheden onderzoeken die de zogenaamde tweede generatie van immigrantengemeenschappen onder ogen zien.

Het schuldgevoel is hier het centraal thema. Samir is verscheurd tussen zijn geloof en zijn aantrekking voor één van zijn mannelijke medewerkers. Ismail, een politieman van Turkse afkomst, bedriegt zijn vrouw met een illegale waarvan hij het ongeboren kind per ongeval heeft doodgeschoten. Ondertussen duwt Maryam' s schuldgevoel over het hebben van een abortus haar naar het fundamentalistisch Islam. Voor de drie jongeren zijn deze gebeurtenissen teken dat ze geen goede Moslims meer zijn. De drie levens kruisen elkaar in de moskee van Vedat, een liberale imam die ook Maryam’s vader is. De boodschap van de film is duidelijk : geloof is een persoonlijke zaak.

In deze eerste langspeelfilm vertelt Burhan Qurbani ons de innerlijke strijd van deze drie jongeren. De film is verdeeld in vijf hoofdstukken (vijf pijlen van de Islam) waarin men telkens de keuzes en de evoluties van de drie hoofdpersonages terugvinden. Visueel wilt Qurbani door het gebruiken van vage beelden, van vernauwde kaders, langdurige blikken … de moeilijkheid weerspiegelen waarmee de jongeren geconfronteerd worden om hun overtuigingen, hun daden, hun gevoelens te verduidelijken. Qurbani verwerkt twee van de grootste taboes uit de islam (homoseksualiteit en abortus) en sleurde er fundamentalisme bij. Hij wil duidelijk ‘de taboes aanraken' en doet dit allemaal in deze eerste film.

De film werd al genomineerd voor de Gouden Beer in het 60ste Internationaal Filmfestival van Berlijn en een speciale vermelding voor beste actrice ging onlangs naar Maryam Zaree bij het 37ste Filmfestival Vlaanderen – Gent.

 

Anne Schiettecatte voor UniversCine

We raden je aan