Niet-ondersteunde browser.Gebruik een recente browser

Michelle Williams

Michelle Williams is een Amerikaanse actrice, vooral bekend van 'Blue Valentine', 'Shutter Island' en 'My Week with Marilyn'. 

Michelle Williams werd geboren op 9 september 1980 in Kalispell, Montana. Ze is de dochter van Carla Ingrid Williams, een huisvrouw, en Larry Richard Williams, een auteur, en aandelen handelaar. Haar vaders was ook een Republikeinse senaat kandidaat. Michelle Williams heeft Noorse, Engelse, Duitse, Deense, Zwitserse, Zweedse, Schotse en Welshe roots. Toen ze een kind was was ze al zeer standvast en zelfvoorzienend. Haar familie verhuisde naar San Diego, Californië op haar negende en ze geraakte daardoor al op jonge leeftijd zeer geïnteresseerd in acteren.

Op haar 13de had ze haar eerste kleine rol beet, ze speelde een kleine rol in één episode van 'Baywatch', ze bleef kleine rolletjes spelen in tv-series en films zoals 'Lassie''Species' en 'Halloween H20: 20 Years Later'. Haar naambekendheid bouwt ze op door mee te spelen in de tv-serie 'Dawson's Creek', hierna besluit ze zich te focussen op films en niet meer mee te spelen in tv-series. 

Ze is te zien in de film 'The United States of Leland', een film waarin ook Ryan Gosling, Kevin Spacey en Don Cheadle in meespelen. De film gaat over de zachtzinnige, 15-jaar oude Leland begaat een schijnbaar willekeurige moord die zijn omgeving schokt. In de jeugdgevangenis ontmoet hij een schrijver die zich verdiept in het mysterie van Leland's gruwelijke daad.

In 2004 speelt ze de hoofdrol in de film 'Land of Plenty', het verhaal gaat over Lana (Michelle Williams). Nadat ze jaren in het buitenland heeft gewoond met haar vader, keert Lana terug naar de Verenigde Staten om te studeren. Maar in plaats van studeren gaat ze op zoek naar haar enige familielid, de broer van haar overleden moeder. Deze oom is een verbitterde Vietnam-veteraan. Een tragische gebeurtenis brengt de twee dichter bij elkaar en ze vinden steun bij elkaar als bloedverwanten.

Michelle Williams in 'Land of Plenty' 

De doorbraak van Michelle Williams komt er in 2005 doordat ze meespeelt in de film 'Brokeback Mountain' met Jake Gyllenhaal en Heath Ledger. Met deze laatste heeft ze een relatie van enkele jaren gehad en ook een dochter. De acteurs krijgen alledrie een Oscar nominatie.

In 2008 speelt ze de hoofdrol in 'Wendy and Lucy'; Wendy Carroll is met haar hond Lucy op weg naar Alaska in de hoop daar werk te vinden in een visfabriek, als in een afgelegen stadje in Oregon haar auto het begeeft. Ze is platzak en jat hondenvoer voor Lucy. Dan gaat het mis: Wendy wordt gearresteerd en als ze later die dag vrijkomt, is Lucy verdwenen. In haar pogingen om haar hond terug te vinden, is Wendy overgeleverd aan de behulpzaamheid van vreemden...

Michelle Williams speelt in datzelfde jaar ook mee in de film 'Synecdoche, New York'. De film gaat over theaterregisseur Caden (Philip Seymour Hoffman), hij is druk bezig enkele lastige zaken in zijn leven op orde te krijgen. Zo probeert hij een levensechte replica van New York voor zijn nieuwste theaterproductie te realiseren, de diverse vrouwen in zijn leven onder controle te houden en op het einde van de dag alles te bespreken (waaronder de reden waarom hij denkt dat hij sterft) met zijn therapeute.

Samen met Ryan Gosling speelt ze in 2010 in de film 'Blue Valentine' van Derek Cianfrance. Cindy (Michelle Williams) en Dean (Ryan Gosling), ooit gepassioneerd verliefd op elkaar, zien nu na jaren samen te zijn geweest hun huwelijk langzaam uiteenvallen. Met de hoop deze situatie op te lossen besluiten zij samen een hotelkamer te boeken, waar zij terugkijken op hun ontmoeting en de prille, hoopvolle liefde die ze ooit deelden. Voor deze film wordt ze genomineerd voor een Oscar en Golden Globe als beste actrice. 

Michelle Williams en Ryan Gosling in 'Blue Valentine'

In datzelfde jaar schittert Michelle Williams langs Leonado DiCaprio in 'Shutter Island' van Martin Scorsese, hoewel ze niet veel screentijd krijgt heeft ze toch een grote invloed op de film. Nog altijd in 2010 speelt ze de hoofdrol in de film 'Meek's Cutoff': Anno 1845. Drie kolonistengezinnen huren de gids Stephen Meek in om hen naar de staat Oregon te leiden. Hij beweert een kortere route te kennen dan de gebruikelijke, maar al snel blijkt dat Meek een man van loze woorden is. Rotsen, honger en een verschroeiende dorst worden hun deel. Vertrouwen in elkaars overlevingsinstinct is ver te zoeken binnen de groep. Als een rondzwervende ‘native American’, of een ‘indiaan’, hun pad kruist, worden de migranten verscheurd door hun wantrouwen in een gids die zijn onbetrouwbaarheid bewezen heeft en geloof in de terreinkennis van een man die altijd als de natuurlijke vijand is beschouwd als laatste reddingsboei...

Michelle Williams speelt Marilyn Monroe in de biopic 'My Week with Marilyn'. Tijdens de zomer van 1956 is Colin Clark net klaar met zijn studie. Hij is werkzaam als productie-assistent op de set van 'The Prince and the Showgirl', Sir Lawrence Olivier en Marilyn Monroe spelen de hoofdrollen. Wanneer Marilyn's echtgenoot, schrijver Arthur Miller, afwezig is omdat hij zaken moet regelen, wordt Colin aangewezen als begeleider van Marilyn. "My Week with Marilyn" biedt een intieme en zeldzame blik op Hollywood en vertelt de kort maar krachtige band die is ontstaan tussen deze bijzondere vrouw en de jonge man, die in staat was om haar beter dan wie dan ook te begrijpen.

Michelle Williams in 'My Week with Marilyn' 

Haar volgende film wordt 'Suite française', Michelle Williams speelt een Franse vrouw die tijdens WO II een relatie begint met een Duitse soldaat, gespeeld door niemand minder dan Matthias Schoenaerts.