Niet-ondersteunde browser.Gebruik een recente browser

Interview met Dorothée Van Den Berghe

Dorothée Van Den Berghe is bekend van haar films Meisje en My Queen Karo. Met de jeugdfilm Rosie & Moussa slaat ze een andere richting in. In dit interview vertelt ze meer over deze fantasierijke film met hedendaagse thema’s die erg in de smaak valt bij het jonge publiek.

“Dit verhaal wil ik vertellen”

Uw vorige films schreef u zelf. Rosie & Moussa is gebaseerd op een boek. Hoe komt het dat u nu een boek wou verfilmen?

Ik was in aanraking gekomen met die boeken terwijl ik het verhaal voorlas aan mijn zoontje van acht. Ik was erg gefascineerd door de thema's die ook in mijn andere films aan bod komen, zoals opgroeien en moeilijke situaties met ouders. Die thema’s sluiten ook aan bij een jong publiek. Bovendien zit er heel veel humor in. Bij het lezen van die boeken wist ik meteen: ‘Dit verhaal wil ik vertellen.’

Wat was voor u de grootste uitdaging bij het maken van Rosie & Moussa?

De balans vinden van wat kinderen leuk vinden, dat was het allermoeilijkste. Is het te zwaar? Is het te serieus of is het te luchtig? Ik maakte in het verleden al veel films met kinderen waardoor ik heel veel aan hen kon aftoetsen wat zij interessant vonden en wat niet. In Montreal kreeg Rosie & Moussa de prijs van de jongerenjury. Dat was meteen een bevestiging dat het aanslaat bij jongeren.

Hoe was het om de film te regisseren? Een belangrijke scène van de film speelt zich af op het dak. Was het moeilijk om de veiligheid te garanderen op de set?

Het regisseren verliep heel vlot. Het was een droom van een opname en het was heel leuk om samen te werken met de acteurs. Qua veiligheid was het soms moeilijk omdat ik erg last heb van hoogtevrees en de kinderen nogal baldadig waren. Ze renden continu alle kanten op. Alle kinderen werden verzekerd en gingen dus vast aan kabels. Ook werd er gebruik gemaakt van stuntmannen. Dit verliep allemaal goed.

Wat is de boodschap die u wilt overbrengen aan de jongeren met deze film?

Wat opvalt bij de reacties van kinderen is dat ze heel blij zijn dat er een film is over kinderen die in grote steden wonen en dat de behandelde thema's niet geproblematiseerd worden, maar als normaal worden beschouwd. Dat is ook een deel van hun dagelijks leven. De boodschap is om een film te maken over de dagelijkse realiteit van kinderen nu. Dat slaat bij een groot deel van de kinderen aan.

Wat is uw favoriete scène uit Rosie & Moussa?

Eén van de leukste scènes is wanneer Moussa aankomt en hij zijn kat begint te zoeken die eigenlijk een hond is. Ook de daaropvolgende scène is één van mijn favorieten: Moussa valt door het plafond en zegt dat hij niet hoeft te kloppen. (lacht)

Is er al een volgende film in de maak?

Ja, samen met de schrijver Michael De Cock. Maar ditmaal is het een film voor volwassenen. Daarna hoop ik om snel weer een film te maken voor jongeren. Ik vond het ontzettend leuk om te doen en heb - meer dan bij volwassenen - een connectie met het publiek.

Wat is uw favoriete Vlaamse film?

Mijn favoriete Vlaamse film is Rosie van Patrice Toye. Het is een film die al heel lang geleden (red. 1998) gemaakt is, maar ik vond hem zeer mooi. Het was één van de eerste Vlaamse films die een fris verhaal vertelde. Het gaat over een meisje die in een industrieel gebied woont en was toen een heel hedendaags verhaal. Ondanks dat het een oude film is, blijft het één van mijn favorieten.

Wat vindt u van UnCut, de abonnementsformule van UniversCiné?

Veel filmmakers verkopen hun filmrechten exclusief aan Netflix. Zij doen er uiteindelijk niets mee waardoor de film nergens beschikbaar is. Daarom is het volgens mij goed dat er een onafhankelijke speler ruimte geeft aan andere films. De sector heeft er echt nood aan, zeker nu je films niet gemakkelijk op DVD vindt. Ik heb UniversCiné recent ontdekt en het is echt een openbaring. Ook initiatieven zoals het abonnement van UnCut zijn levensnoodzakelijk! Ik ga mij alvast abonneren.

Wat zijn uw aanraders uit ons aanbod?

Waste Land, Tomboy en Little Black Spiders vind ik heel goed. Daarnaast kan ik ook alle films uit de categorie 'vrouwelijke cineasten' aanraden.

Benieuwd naar Rosie & Moussa? Klik hier om de film te bekijken.