Niet-ondersteunde browser.Gebruik een recente browser

Een je-ne-sais-quoi zo eigen aan cinema uit het Noorden

Na een verschrikkelijk accident ruilt politieman Robert Hansen Kopenhagen voor een boeregat in Jutland. Hij wordt er hartelijk onthaald in een moerassig gebied door inwoners die enorm gehecht zijn aan hun kleine en grote gewoontes. Stilaan ontdekt de stedeling het reilen en zeilen van een dorp waar iedereen alles weet – zelfs de heel goed bewaarde geheimen.

Die best bewaarde geheimen die de basis vormen voor een hechte gemeenschap, want als iedereen van iedereen alles weet, haast niemand zich daarmee naar buiten. Robert Hansen zal al snel doorhebben waarom...

Met enige traagheid grijpt regisseur Henrik Ruben Genz de kijker bij het nekvel dankzij een ijzersterk scenario, onberispelijke acteurs en een sfeer die niet moet onderdoen voor de Coen brothers ; vanaf de eerste minuten roept Terribly Happy de sfeer op van Fargo en No country for Old Men. De uitgestrekte vlaktes van Zuid-Jutland strekken zich uit tot voorbij de horizon, die vreemd genoeg een gevoel van beklemming genereert waaraan moeilijk te ontsnappen valt.

Dat beklemmend gevoel werd dan weer meesterlijk gecompenseerd door één van de scenarios (gebaseerd op een roman van Erling Jepsen) waarvan enkel de Scandinaviërs het geheim kennen ; goedlachse dialogen met pikzwarte humor gedragen op een gouden plateau door buitengewone acteurs – daaraan toegevoegd nog een vette knipoog naar genre-cinema en dit je-ne-sais-quoi zo eigen aan cinema uit het Noorden!

 

Catherine Thieron (La Médiathèque).

We raden je aan