Niet-ondersteunde browser.Gebruik een recente browser

De documentaires van "Filmer à tout prix 2011" weldra op UniversCine!

Voor de 14de keer gaat deze vrijdag 11 november het documentaire filmfestival Filmer à tout prix in Brussel van start. Het is een uniek gebeuren dat volledig gewijd wordt aan de documentaire film in België, waarbij een 100-tal films wordt getoond, binnen of buiten competitie, die borg staan voor vele verschillende benaderingen van de realiteit. Het festival gaat van start in Flagey, om van daaruit de stad in te trekken naar Bozar Cinema, de Cinematek en Espace Magh. 

UniversCine kreeg het voorrecht om een belangrijk deel van de geselecteerde films een dag na vertoning in Flagey, gedurende 35 dagen online beschikbaar te stellen. Een voorrecht dat u met beide handen moet grijpen, want er zit heel wat moois tussen.

Hieronder een greep uit het aanbod dat u zeker niet mag missen:

Grande Hotel van Lotte Stoops. Deze film gaat over een verlaten koloniaal hotel in Beira, Mozambique, dat heeft plaatsgemaakt voor een menselijk mierennest waarin meer dan 2500 mensen leven of overleven. De film ging in première op het prestigieuze Internationaal Filmfestival van Rotterdam, werd onlangs nog vertoond tijdens de Vlaamse Documentaireweken, zit nu in de Competitie Debuutfilms van Filmer à tout prix en is vanaf zondag 13 november te downloaden op UniversCine.

Empire of Dust van Bram Van Paesschen. De regisseur toont in deze langspeel documentaire hoe paternalistische – Chinese – ondernemers, niet zonder bijbedoelingen, de weg van Kolwezi naar Lubumbashi komen moderniseren. Deze film werd geselecteerd voor het IDFA, het belangrijkste internationale documentaire filmfestival dat loopt van 16 tot 27 november in Amsterdam (Panorama: Reflecting Images sectie), werd genomineerd voor het Kasseler Dokumentarfilm und Video Fest, doet mee in de Belgische Competitie op het FATP en is vanaf maandag 14 november te zien op UniversCine.

Safar (De reis) van Talheh Daryanavard. Deze documentaire laat de treinreis zien van drie jonge vrouwen van Teheran naar hun geboortedorp aan de Perzische Golf. Amina, Fatoma en Asma zijn drie vriendinnen die afkomstig zijn van kleine, afgelegen eilandjes aan de Perzische Golf, in het uiterste zuiden van Iran. Ze zijn erin geslaagd om hun universitaire studie te volgen aan de universiteit van Teheran, vanwaar ze per trein terugkeren naar hun geboortedorp. Safar maakt u deelachtig van de intimiteit van hun treincoupé. U ziet in deze documentaire niet alleen het landschap voorbijglijden, maar ook de levens van drie jonge Iraanse vrouwen.  Deze eerste film van de in België wonende Iraanse fotografe werd geselecteerd voor de Competitie Debuutfilms van het FATP. De film is te zien op UniversCine vanaf zondag 13 november.