Niet-ondersteunde browser.Gebruik een recente browser

Coming of age

Een zoektocht naar het volwassen leven.

Het coming of age thema komt vaak voor in cinema en wij vroegen ons af waarom het ons zo aanspreekt? 

Voor de gelegenheid verzamelden we de beste titels binnen dit genre. Films die je zeker moet gezien hebben.

Coming of age

Zolang we geen Nederlands alternatief vinden dat volledig de lading dekt, houden we het op de Engelstalige term: 'coming of age'-films. Ontzettend veel films behandelen dit thema: de spanning komt voort uit de evolutie die een personage doorloopt doorheen het verhaal. De personages komen met een naïef wereldbeeld in de échte wereld terecht waarin  ze worden blootgesteld aan conflicten, verliefd worden, of verleid worden door potentieel destructieve invloeden. Ook op seksueel vlak is het vaak het ontwakende, dat het karakter voor bepalende keuzes plaatst.

Voor cineasten is het natuurlijk een interessante materie: deze naïeve emoties zijn groter en puurder dan deze die we op latere leeftijd ervaren. Voor de kijker zijn dit vaak erg herkenbare emoties, die iedereen ooit wel eens tegenkomt. Dat is misschien ook de reden waarom deze verhalen vaak hard en choquerend zijn. Langs de andere kant kunnen we het voldoende van het volwassen leven dissociëren, door de personages te relativeren als 'de jeugd van tegenwoordig'. 

'We are public' selecteerde enkele films binnen dit thema die je gezien moet hebben:

- Fish Tank (2009) van Andrea Arnold die je kent van American Honey (2016). In Fish Tank herken je verder ook Michael Fassbender. Dit werk viel in de prijzen in Cannes.

- Kids Van Larry Clark. Deze film zit helaas nog niet in onze catalogus, maar in ruil bieden we je Wassup Rockers (2005) aan. Deze regisseur is ook bekend van The Smell Of Us (2013)  en Ken Park (2002). Deze films tonen een inkijk in enkele zware milieus, zonder te oordelen. 

- Mysterious Skin (2004): Gregg Araki maakte sinds deze film nog kaskrakers in het genre. Zo werkte hij mee aan 13 Reasons Why en Kaboom (2009). Hij startte zijn karakterstudies echter eerder met The Doom Generation (1994), reeds 10 jaar eerder.

Bande des Filles: van Celine Sciamma, een grootste Franse cineaste, waarvan je vast ook Tomboy kent.

Lees hier het volledige artikel.

Ten tijde van de release van The Diary of a Teenage Girl, waren de Britten te ontzet en werd de film verboden, aldus De Morgen

The Diary of a Teenage Girl (2014), een film van Mariella Heller, gaat over een meisje die een vrouw wordt en zich verliest in haar seksuele lusten.

Cine.nl neemt daarentegen de grootste klassiekers onder de loep, met Stand By Me, The Breakfast Club en Boyhood. 

-Boyhood (2014) van Richard Linklater, is niet zomaar uit het niets gekatapulteerd naar een plek tussen de klassiekers. Linklater werkte jaren aan de opnames van deze film. Hij volgde enkele acteurs doorheen hun jeugd, en liet toe dat ze zelf inspraak hadden in de scènes. Dit draagt enorm bij tot het realisme van deze film. Hij is daarenboven uniek binnen dit genre met zijn ongelofelijk zachte aanpak. Zo verkrijgt hij een origineel en vertederend portret.

Het internationaal filmfestival Rotterdam zoekt daarentegen enkele hoekstenen op.

- Bang gang ( a modern love story) (2015): Eva Husson, gebruikte een eigentijds kader om de risico's van experimentele spelletjes te bestuderen. 

Keeper (2015): Een film van Guillaume Senez. Dit is de Belgische Juno. De authentieke vertolking van de acteurs geeft de vertolking diepte. 

Daarnaast voegen wij nog enkele titels toe aan deze collectie, om het lijstje te vervolledigen: Spring breakers (Harmony Korine), The Perks Of Being A Wallflower (Stephen Chbosky), Jeune & Jolie (François Ozon), Y Tu Mama Tambien (Alfonso Cuaròn), La Meglio Gioventu 1 (Marco Tullio Giordana) en Home (Fien Troch)