Niet-ondersteunde browser.Gebruik een recente browser

CANNES SPECIAL | Ryan Gosling

Canadees Ryan Gosling is vooral bekend door zijn hoofdrollen in 'Drive','Crazy, Stupid, Love' en 'The Place Beyond the Pines'. Met 3 Golden Globe nominaties en één Oscar nominatie op zak, gaat zijn carrière almaar in stijgende lijn. Met zijn debuutfilm 'Lost River' is hij sinds kort ook gelanceerd als regisseur.

Ryan Gosling werd geboren op 12 november 1980, in London, Ontario (Canada). Zijn ouders zijn Thomas en Donna Gosling, en hij heeft één oudere zus, Gosling's ouders waren Mormomen. Zijn ouders scheiden en hij ging samen met z'n zus bij z'n moeder wonen. Hij had een moeilijke jeugd en had niet veel vienden totdat hij 14 of 15 jaar was. Onder invloed van de actiefilm "First Blood", nam hij steekmessen mee naar school en gooide ze naar andere kinderen. Hij werd meteen definitief geschorst van de school. Hij werd gediagnotisceerd met ADHD, kreeg medicatie voorgeschreven en werd in een klas geplaatst voor studenten met speciale aandacht. Zijn moeder besloot daarom om hem tijdelijk thuis les te geven. Hijzelf zegt dat het thuisonderwijs hem "een gevoel van autonomie heeft gegeven dat hij daarna nooit is kwijtgespeeld". Samen met zijn zus zong hij op bruiloften en trad hij samen op met zijn oom die Elvis Presley imitator was. Hij kreeg meer zelfvertrouwen doordat hij vaak lof kreeg voor zijn voorstellingen. Ook ontwikkelde hij zijn eigen accent, gebaseerd op dat van Marlon Brando omdat hij het eigen Canadees accent niet stoer genoeg vond. Daarna ging hij naar de Cornwall Collegiate and Vocational High School, waar hij uitblonk in Drama en Beeldende Kunst. Zijn gezin verhuisde naar Ontario, en Ryan veranderde alweer van school. Hij werd enorm geïnspireerd door de figuur van Dick Tracy en wou daardoor acteur worden. Op zijn 17de besloot hij zich volledig te focussen op zijn acteercarrière. 

Ryan Gosling woonde een open auditie bij voor de tv-serie 'The Mickey Mouse Club' en versloeg 17.000 andere jongeren voor een plaats in de show. Hij woonde samen met Justin Timberlake tijdens de opnames van de show. Hierna speelde hij de jonge Hercules in de serie 'Young Hercules' en acteerde in 'Breaker High' en had hij vaak kleine rolletjes in andere tv-series en kleine films.

Zijn echte filmcarrière begon met de films 'The Slaughter Rule', 'Murder by Numbers' met Sandra Bullock en 'Remember the Titans' met Danzel Washington. Zijn eerste echte serieuze doorbraak kwam door zijn vertolking als een Joodse neo-nazi in de controversiële film 'The Believer', deze film won de Grand Jury Prize op het Sundance Film Festival.

In 'The United States of Leland' speelt hij de zachtzinnige, 15-jaar oude Leland die een een schijnbaar willekeurige moord begaat. In de jeugdgevangenis ontmoet hij een schrijver die zich verdiept in het mysterie van Leland's gruwelijke daad.

Don Cheadle en Ryan Gosling in 'United States of Leland' 

Een jaar later doet hij plots menige tienerharten sneller slaan in het romantische drama 'The Notebook' waar hij met Rachel McAdams een jong verliefd koppel vormt. In 2006 wordt hij genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in de film 'Half Nelson' en sindsdien wordt hij gezien als een topacteur en één van de beste acteurs van zijn generatie.

Hij speelt een serie-moordenaar in 'All Good Things', hierin schittert hij langs Kirsten Dunst. Samen met Anthony Hopkins is Gosling the zien in 'Fracture', hierin speelt hij een jonge advocaat die jacht maakt op de moordenaar, die er een spel van heeft gemaakt om niet veroordeeld te worden. In 'Lars and the Real Girl' speelt hij een verwarde jonge man die een relatie begint met een op het internet gevonden opblaaspop. Hierna besluit hij een korte acteerpauze in te lassen zodat hij vanop afstand zijn carrière kan bekijken.

In 2010 speelt hij samen met Michelle Williams in 'Blue Valentine' van Derek Cianfrance. Het is een lowbudgetfilm van $ 1.000.000 en bracht 12 maal zoveel op. Samen met Williams kreeg Ryan Gosling een open script, ze mochten hun tekst zelf aanpassen en improviseren. Dit zorgt ervoor dat de film, die constant switch tussen heden en verleden, heel natuurlijk en echt overkomt. Ze werden beiden dan ook genomineerd voor een Golden Globe. Het verhaal gaat over Cindy en Dean, ze waren ooit gepassioneerd verliefd op elkaar. Nu zien ze na jaren samen te zijn geweest hun huwelijk langzaam uiteenvallen. In de hoop deze crisissituatie op te lossen, besluiten ze samen een hotelkamer te boeken. 

Michelle Williams en Ryan Gosling in 'Blue Valentine' 

Ryan Gosling speelt hetzelfde jaar samen met Steve Carell en Emma Stone in de romantische komedie 'Crazy, Stupid, Love.'. Hiervoor nam hij lessen om cocktails te maken in Los Angeles zodat hij goed voorbereid was voor zijn rol als een man die goed met de dames overweg kan. Voor z'n rol in deze film krijgt hij opnieuw een Golden Globe nominatie. In 'The Ides of March' speelt hij samen met George Clooney en Philip Seymour Hoffman. Hij speel een ambitieuze perschef die het het leven van een gouverneur zuur maakt. Voor deze rol wordt hij derde keer geselecteerd voor een Golden Globe.

In de meeslepende actiefilm 'Drive' van Nicolas Winding Refn speelt Gosling een stuntrijder uit Hollywood. Hij is een eenzaat van nature die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.’s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n bloedmooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en zelf in leven te blijven is door te doen wat hij het beste kan : rijden. Deze film wordt gezien als één van de beste films van het jaar en door sommigen als een absoluut meesterwerk. Voormalige fimrecensent Roger Ebert beschrijft Ryan Gosling zelfs als de nieuwe 'Steve McQueen'. 

 
Ryan Gosling in 'Drive' 

Het misdaaddrama 'Gangster Squad' komt uit in 2013, Ryan Gosling speelt hierin een LAPD agent die samen met z'n crew de maffiabaas Mickey Cohen (Sean Penn) te slim probeert af te zijn. 'The Place Beyond the Pines' was zijn tweede samenwerking met Derek Cainfrance. Ryan Gosling speelt een motorfiets stunt rijder die banken berooft om voor z'n gezin te kunnen zorgen, maar op die hielen gezeten door een politieagent (vertolkt door Bradley Cooper). Deze film staat vol met onverwachte twist wat ervoor zorgt dat de 3 uur durende film nooit zo lang aanvoelt. Later dat jaar is hij ook te zien in de gewelddadige wraakfilm 'Only God Forgives'. Hiervoor werkt hij opnieuw samen met Nicolas Winding Refn en ondernam hij Muay Thai trainingen in voorbereiding voor z'n rol. Zelf zei hij dat het script "het vreemdste was wat hij ooit had gelezen". 

Gosling's volgende werk gaat een film zijn van Terrence Malick, waarin hij samen met Christian Bale, Cate Blanchett, Rooney Mara, Val Kilmer en Michael Fassbender zal acteren. Hij is ook bezig met zijn regiedebuut 'Lost River', een film-noir met Christina Hendricks, Eva Mendes, Saoirse Ronan en Matt Smith. Hiervoor schreef hij ook het script en screenplay. De film is geselecteerd voor Un Certain Regard Award op het filmfestival van Cannes van 2014.